Skou Gruppen er gået i gang med en gennemgribende renovering af et gammelt baggårdshus på Vesterbro. Baghuset har tidligere været en erhvervsbygning, men nu bygger Skou Gruppen to lækre lejligheder i en hovedentreprise med Ingeman Fischer som totalrådgiver.
Skou Gruppen påbegynder i disse dage en totalrenovering af et baghus på Vesterbrogade 54A i København. En nedslidt erhvervsbygning gennemgår en transformation og bliver til to moderne boliger: en lejlighed i stueplan på 75 kvadratmeter samt en lejlighed på 1. sal, som inklusiv tagetagen bliver på 135 kvadratmeter. Opgaven er en hovedentreprise for en privat bygherre med Ingeman Fischer som totalrådgiver.
”Der er tale om et gennemgribende indgreb, hvor vi ændrer i bygningens bærende konstruktioner. Der kommer fire nye ståltrapper, og bygningens kælder med teknikrum bliver til depot og disponibelt rum tilknyttet stuelejligheden. Jeg ser frem til det færdige resultat, for jeg tror, det gamle baghus bliver til en lille perle i en moderne københavnerbaggård,” siger Skou Gruppens tilbudsberegner Lars Alexander.
Skou Gruppen står for tømrerarbejdet samt organisering af byggepladsen. Og her giver logistikken nogle udfordringer på grund af bygningens placering i den lille gård centralt i byen. Derfor er det vigtigt med god koordinering, forklarer Lars Alexander, så både Skou Gruppens medarbejdere og underleverandører kan komme til og fra gården. Han forventer, at de nye lejligheder er færdige i slutningen af 2022.
Fra erhvervsbygning til beboelsesejendom
At gøre en tidligere erhvervsbygning egnet til beboelse er ikke bare noget, man gør. Der er nogle helt andre krav til bygningen, når der skal bo mennesker. Og det skal selvfølgelig tænkes ind processen, når bygningen tegnes, fortæller arkitekt og projektleder fra Ingeman og Fisher, Martin Bernhard. Han siger
”Det er en ældre bygning, hvor vi ændrer i de bærende konstruktioner. Det skal vi have tilladelse til at gøre. Vi skal dokumentere over for Københavns Kommune, at vi indretter bygningen efter de gældende principper, så der ikke bliver foretaget ændringer, der gør bygningen ustabil.”
Der er desuden krav til de elektriske installationer samt mere omfattende hensyn til brandsikkerheden. Og så skal der laves lydisolering mellem stuen og lejligheden på 1. sal, forklarer Martin Bernhard.
Liebhaverboliger med respekt for kulturarven
Facaden på baghuset får et ansigtsløft, men den store ”staldport” i stueplan bevares. Indenfor bliver der fire meter til loftet, og der bliver gennemgående brugt eksklusive materialer. Alt i alt er der tale om to liebhaverboliger, fortæller Martin Bernhard. Boligerne bliver fleksible i forhold til indretningen.
”Det er et ønske fra bygherren, at de nye købere får mulighed for at sætte deres eget præg på lejlighederne. De må ikke være for statiske i forhold til ruminddelingen, og i køkkenområdet har vi kun gjort installationerne klar, for køber og bygherre etablerer selv køkkenet,” siger han.
Byggeriet er et særligt projekt, da der er få baggårdshuse af denne slags tilbage. De er enten revet ned eller ombygget uden hensyn til den historiske baggård. Og det er synd, mener Martin Bernhard, for de gamle baghuse bidrager med atmosfære og kulturhistorie. Han er derfor glad for, at bygherre har valgt at bevare bygningen samt at renovere i overensstemmelse med baggårdshusenes historiske udseende.