På Universitetshospitalet for Familiedyr er Skou Gruppen i gang med at sætte en forskningsbygning i stand i forbindelse med en skimmelsanering. Skou Gruppen bygger desuden nye undersøgelsesrum og en blodbank i det tilstødende dyrehospital for familiedyr.
Bor man i København med et husdyr, kender man måske Universitetshospitalet for Familiedyr på Frederiksberg. Her bliver syge og tilskadekomne dyr tilset og får behandling. Her påbegyndte man i 2021 skimmelsanering i en forskningsbygning, som havde skimmelsvamp i nogle skakte med rørinstallationer. Svampen er blevet fjernet, der er udført forebyggende tiltag, og Skou Gruppen bygger nu lokalerne op igen i en hovedentreprise.
”Et område i stueetagen på 350 kvadratmeter fylder mest i entreprisen, men vi istandsætter også på første og anden sal. Vi udfører selv tømrerarbejdet, som omfatter gulve, lofter, vinduer, døre og inventar. Og så har vi underleverandører til mure- og malerarbejdet, de elektriske installationer, VVS, ventilation samt etablering af sokkelaffugter udvendigt,” siger Skou Gruppens projektleder Morten Bo Petersen.
Hospitalet er en del af Københavns Universitet og huser derfor også et studie- og forskningsmiljø. Universitetet lejer bygningerne af Bygningsstyrelsen, der er bygherre på projektet sammen med K.U. H+ Arkitekter er totalrådgiver med SWECO som underrådgiver på de tekniske fag.
Fuldmuret byggeri fra 70’erne bevares
Projektet handler ikke kun om skimmelsvamp i forskningsbygningen, fortæller Frederik Juul, der er projekteringsleder for H+ Arkitekter. Kapaciteten i det tilstødende dyrelægehus skal nemlig også udvides. Her bygger Skou Gruppen nye undersøgelsesrum med glasdøre samt en ny blodbank.
Frederik Juul hæfter sig ved, at man har valgt at renovere forskningsbygningen frem for at rive den ned. Det kunne have været udfaldet, forklarer han, men man har valgt at beholde den eksisterende arkitektur:
”Der er jo altid forskellige hensyn at tage, når man vurderer, om man skal bygge nyt eller renovere. I dette tilfælde er der tale om et fint gult, fuldmuret byggeri fra 70’erne, som man bevarer. Det synes jeg er udmærket, for det er en god og gedigen bygning, som nu sikres en forlænget levetid og tilpasses nuværende behov, mens dyrehospitalet holdes i drift.”
Hensyn til brugerne og fleksibilitet i hverdagen
Dyrehospitalet, forskningsfaciliteter og studiemiljø er i drift, mens byggeriet står på. I den forbindelse er der oprettet midlertidige kontorpladser og undersøgelsesrum i tilstødende lokaler. Og det er vigtigt, at Skou Gruppen tager hensyn til de mennesker, der kommer på stedet i dagligdagen.
”Vi koordinerer løbende med dyrehospitalet, så vi ikke går i vejen for hinanden. Der er områder med fine instrumenter, som vi skal passe på, og vi sætter selv tydelig afskærmning op de steder, vi bygger. Vi forsøger i det hele taget at være fleksible i vores tilgang,” siger Morten Bo Petersen.
Ifølge Frederik Juul har der i projekteringsfasen været stort fokus på brugerne:
”Det har været vigtigt at sikre et funktionelt dyrehospital i den eksisterende ramme, hvor vi anvendte de eksisterende bygningers potentiale og sikrede brugernes drift, mens vi fremtidssikrede bygningerne og forbedrede indeklimaet.”
Projektet forventes at blive afsluttet i foråret.