Bagved Holmens Kirke har håndværkerne lagt sidste hånd på en tilbygning på 150 kvadratmeter fordelt på to planer. Dele af tilbygningen er opført under jorden på Slotsholmen. Tilbygningen er tegnet af nu afdøde arkitekt Mads Møller fra arkitektvirksomheden C.F. Møller. Den er udført i beton og glas og er beklædt med kobber, hvor brugen af de gamle materialer skaber en naturlig sammenhæng mellem den nye tilbygning og den gamle kirke.
”Mads Møllers tanke var, at tilbygningen skulle have nutidens kant, men stadig med respekt for den gamle kirke. Det synes jeg også, at vi har fået. Nu har vi plads til vores mange aktiviteter, og kan give medarbejderne de rammer, som myndighederne foreskriver,” siger Anders Friis, menighedsrådsformand for Holmens Kirke, og fortsætter:
”Ved at bygge tilbygningen mellem kirken og kapellet, har vi bevaret den grønne kirkehave til gavn for de københavnere, som kommer forbi og ønsker et grønt frirum, og det er jeg rigtig glad for.”
En kompromisløs tilbygning – endnu et kapitel i kirkens historie
Holmens Kirke blev indviet i 1619. Kirken var oprindeligt en ankersmedje, som blev grundlagt af Frederik II. I ankersmedjen blev der smedet store anker og ankerkæder til den danske flåde. Da Søværnet og deres familier skulle have deres egen kirke, ombyggede Christian IV ankersmedjen til Holmens Kirke. Siden hen fik kirken bl.a. tilføjet Kapelsalen og et kapel til søhelten Niels Juel. Kirkens historie indeholder mange ombygninger frem til 1834, og den nye tilbygning er en naturlig forlængelse af denne historie.
Skou Gruppen har varetaget fagentreprisen med tømrer- og snedkerentreprisen, hvilket har budt på en række udfordringer.
”Det har været en teknisk svær entreprise, fordi tilbygningen er kompromisløs i sin nærmest femkantede udformning med et stramt design. Men bygningen er blevet utrolig smuk, fordi der bruges gamle materialer som kobber samtidig med, at den har et moderne udtryk,” forklarer Frantz Rose, byggeleder hos Skou Gruppen, og fortsætter:
”Skou Gruppen er vant til at udføre tømrer- og snedkerarbejder i gamle kirker, og det er spændende, fordi ingen kirker er ens. Men dette kirkebyggeri har været særligt spændende, fordi det både involverede bl.a. arkæologer, arkitekter, smede, murere og tømrere.”
Afgørende historiske fund på byggepladsen
Fra 1619 til 1851 blev de grønne områder omkring kirken brugt som kirkegård for søens folk og deres familier. Derfor blev Nationalmuseets arkæologer involveret i projektet, da der skulle graves ud til den nye tilbygning.
”Vi fandt 147 voksne og 19 børn gravlagt i udgravningsområdet. Det er nogle af de mest interessant fund, vi har gjort længe. Der har været mange undersøgelser af skeletter fra middelalderbegravelser, men stort set ingen fra 1600 til 1800-tallet. Derfor var vi ekstra optaget af at udføre udgravningsarbejdet omhyggeligt,” forklarer museumsinspektør ved Nationalmuseet, Niels Engberg.
Med de mange fund håber Nationalmuseet at få en større viden om det liv, som mennesker i Holmens Kirkes sogn levede. På Antropologisk Laboratorium skal skeletterne på sigt undersøges yderligere for forskellige sygdomsspor, hvilket også er en vigtig brik i at fortælle sognets historie.