Den 21. juni var Marie Bjerre på besøg på Skou Gruppens byggeplads i Drogdensgade på Amager. Her var en gruppe kvindelige håndværkere klar til at tage en snak om, hvordan byggevirksomheder kan blive mere rummelige arbejdspladser og tiltrække flere kvinder.
Også sekretariatschef Christina Schultz fra Byggeriets Samfundsansvar og fra Skou Gruppen Martin Skou Heidemann og salgschef Jesper Nicolaisen deltog i mødet på byggepladsen.
”Kvinder udgør kun knap 10 procent af byggeriets ansatte. Hvis vi skal løse manglen på arbejdskraft i byggeriet, nytter det ikke at stirre sig blind på et enkelt køn,” siger ligestillingsminister Marie Bjerre.
Hun uddyber: ”Vi skal gøre op med gammeldags forestillinger om, at byggebranchen kun er noget for mænd. Og virksomhederne skal sætte fokus på at skabe et arbejdsmiljø, som kvinderne kan se sig selv i. Det er til gavn for samfundet, den enkelte virksomhed, medarbejderne og særligt for de kvinder, der har talent og kompetencer inden for faget.”
Byggeriet har brug for mere rummelighed
”Hvis vi skal motivere flere kvinder til at søge og blive i byggeriet, så skal vi turde tage livtag med noget så konkret som fx en grov jargon og nøgenkalendere i skurvognene. Det har Skou Gruppen bl.a. gjort,” siger Christina Schultz fra Sekretariatet for Byggeriets samfundsansvar.
Mange undersøgelser viser, at diversitet giver virksomhederne en bedre bundlinje, højere trivsel, mere innovation og flere ansøgere til ledige jobs. Christina Schultz glæder sig over, at emnet også har ligestillingsministerens bevågenhed:
”Som branche og samfund skal vi være nysgerrige på, hvad vi kan ændre for at gøre byggeriet mere attraktivt for kvinder, så vi ikke går glip af kompetencer og ressourcer, som vi har mere brug for end nogensinde,” siger hun.
Byggeriets Samfundsansvar har tidligere undersøgt, hvorfor kvinderne fravælger byggefagene, og en af grundene er kultur og jargon. I foråret satte Byggeriets Samfundsansvar fokus på netop dette med en rundspørge, der viste, at nøgenkalendere er mere eller mindre udbredt i 13 ud af de 20 største entreprenørvirksomheder i Danmark.
Mie føler sig værdsat og respekteret
Mie Vibeke Neumers Christensen er snart udlært som tømrer i Skou Gruppen og en af de kvinder, som deltog i mødet med ligestillingsministeren. Hun er ikke i tvivl om, at mange kvinder betragter tømreruddannelsen som en et mandefag, som de ikke passer ind i. Men det er en fordom, hun gerne ser ændret.
”Kvinder kan sagtens gå i lære som tømrer. Faget er hårdt, og man bruger sin krop meget, men det er det hele værd, når man har lavet et godt stykke arbejde. Sammenholdet er rigtig godt, der er ikke en sjofel jargon eller dumme bemærkninger. Tværtimod, jeg føler mig værdsat og respekteret,” siger Mie.
Skou Gruppen vil ansætte flere kvinder
For flere år siden begyndte Skou Gruppen på et diversitetsprojekt, for at sikre sig en inkluderende adfærd og respektfuld omgangstone på arbejdspladsen. Martin Skou Heidemann, som er administrerende direktør forklarer:
”Der kom en analyse fra Byggeriets Samfundsansvar, som kom fuldstændig bag på mig. Den viste, at mange kvinder valgte byggebranchen fra på grund af en hård og ekskluderende jargon på byggepladserne. Derfor satte vi straks ind med flere tiltag i samråd med vores kvindelige lærlinge og mest erfarne svende,” siger han.
Et væsentligt tiltag var, at Skou Gruppens personalebog blev opdateret med et kodeks for inkluderende adfærd og respektfuld omgangstone på arbejdspladsen. Af dette kodeks fremgår det tydeligt, at Skou Gruppen har nultolerance over for sexistisk sprogbrug, nedladende bemærkninger og mobning.
”Vi i ledelsen har sammen med vores byggeledere og formænd gjort en stor indsats for, at kulturændringen rent faktisk bliver gennemført,” siger Martin Skou Heidemann. Det er en indsats, som han allerede nu oplever, kommer Skou Gruppen til gode:
”Jeg oplever, at vi får flere kvindelige ansøgere, når vi søger lærlinge, og vi har ansat flere kvindelige lærlinge, som har valgt Skou Gruppen til på grund af vores diversitetsprojekt.”
Se mere om Byggeriets Samfundsansvars diversitetsarbejde og kampagnen her.