I en alder af bare 13 år dukkede Jeppe Viborg op hos Skou Gruppen med et ønske om at få arbejde. Han blev taget ind som værkstedsdreng, gik senere i lærer som tømrer og er nu færdig med sin svendeprøve på teknisk skole. Jeppe forsætter hos Skou Gruppen i serviceafdelingen, hvor han også var tilknyttet i sin læretid, men nu kan han kalde sig for fastansat tømrersvend.
Skou Gruppen samler på medarbejdere, der kan deres håndværk, og som brænder for deres fag. Derfor var der stor begejstring, da Jeppe Viborg i en alder af bare 13 år dukkede op med et ønske om at blive en dygtig tømrer hos Skou Gruppen. Det begyndte med en tjans på værkstedet, siden kom han i lærer, og nu har Jeppe bestået på sin svendeprøve og er klar som fastansat tømrersvend.
”Jeppe har fra start været topmotiveret og engageret. Vi er glade for, at han ønsker at blive hos os efter sin uddannelse. For det er unge mennesker som ham, vi har brug for. Han har viljen og talentet, der skal til for at blive en dygtig håndværker,” siger Martin Skou Heidemann, direktør i Skou Gruppen.
Jeppe fortæller, at han i den sidste del af sin læretid har været tilknyttet serviceafdelingen hos Skou Gruppen. Det skal han forsætte med som fastansat, og det glæder ham:
”Det er et afvekslende arbejde, hvor jeg kommer rundt omkring og har meget kundekontakt. Som lærling kørte jeg med en svend og fik med tiden mere ansvar og selvstændige opgaver. Nu er jeg selv blevet svend, og jeg ser frem til, at det nu er mig, som skal lære fra mig til de nye lærlinge.”
Far er byggeleder hos Skou Gruppen
At det lige blev Skou Gruppen, som Jeppe kom i lære hos, er ikke tilfældigt. For han er vokset op i Hørsholm, hvor Skou Gruppen holder til, og hans far, Claus Rasmussen, har også arbejdet her i 17 år. Claus er uddannet snedker, men i dag svinger han oftere en blyant end en hammer, da han er byggeleder. Han siger om sin søns fastansættelse:
”Jeppe har vidst, hvad han ville fra en tidlig alder. Han tog selv initiativ til at kontakte Skou Gruppen og blive værkstedsdreng og siden også initiativ til at komme i lære som tømrer. Han er målrettet og har masser af gåpåmod, og det er dejligt for ham, at han har fundet en retning, der gør ham glad.”
Da Jeppe skal være i serviceafdelingen, og Claus sidder i projektafdelingen, kommer far og søn ikke til at arbejde på de samme sager. Men det passer dem begge godt, at der også er lidt afstand i hverdagen.
Hellere en dygtig tømrer end middelmådig student
Normen på Jeppes folkeskole var, at man skulle i gymnasiet. Det ærgrer ham, for han er sikker på, at der er mange unge derude, som kunne blive gode håndværkere og finde glæde ved at gå den vej. Og så har samfundet brug for fagudlærte, så der er god grund til at tale om erhvervsskolerne i folkeskolen, men:
”Erhvervsuddannelserne fik vi nærmest ikke noget at vide om. Og det til trods for, at man i dag kan vælge EUX-uddannelsen, hvor man både tager en gymnasial uddannelse og uddanner sig til håndværker på samme tid,” siger Jeppe og forsætter:
”Jeg begyndte selv på EUX. Men jeg fandt ud af, at der var fag, som ikke interesserede mig, eller som jeg havde svært ved. Derfor besluttede jeg at skifte til en EUD, så jeg kunne koncentrere mig om det, jeg virkelig brænder for. Jeg vil hellere være en dygtig tømrer end en middelmådig student.”
Jeppe har været tilknyttet teknisk skole U/Nord i Hillerød i sin læretid, og her har han netop bestået sin svendeprøve: en grat, hvor to taghældninger mødes i et udadvendt hjørne. Han drømmer om en dag at videreuddanne sig til bygningskonstruktør eller måske at blive byggeleder som sin far.