SG Totalentreprise er langt med byggeriet af det nye kulturhus i Viby, som åbner til efteråret. Den første facade er netop blevet færdig, beklædt med hvide facadetegl som en reference til byens gamle mejeri. Kulturhuset er blandt de første af sin slags til at blive certificeret som et DGNB-byggeri, det vil sige et bæredygtighedscertificeret byggeprojekt.
Skou Gruppen vandt i 2019 totalentreprisen på byggeriet af kulturhuset Cosmos i Viby sammen med WSP, Christensen & Co., Primus Arkitekter og Sted Landskab. I september sidste år var der rejsegilde, og nu kan hele lokalområdet se frem mod åbningen i det tidlige efterår. Det er Skou Gruppens datterselskab SG Totalentreprise, der udfører byggeriet, og det er en tilfreds projektleder Jesper Levy, der gør status:
”Vi er færdige med den første facade, og der er kommet solceller på tagene. Indenfor er vi ved at være færdige med lofter og gipsvægge, så malerentreprisen er gået i gang. På 1. sal, hvor biblioteket ligger, har vi installeret 60 meter ovenlys, som er sænket til et niveau, hvor bøgerne bliver oplyst fra siden. Der er kommet linoleumsgulv og troldtexplader i loftet, som dæmper lyden. Vi glæder os til at slå dørene op til det færdige kulturhus, som bliver et samlingspunkt for hele området,” siger han.
David Bjørnsdall Nielsen er projektleder hos Christensen & Co arkitekter. Han fortæller, at bygningens design trækker tråde tilbage til de historiske bygninger i Viby:
”Vi har studeret det gamle mejeri, som lå på torvet. Derfra kommer inspirationen til facaden, som er beklædt med hvid-glaserede klinker i ler. Det er en reference til de slagterklinker, som i sin tid sad på mejeriets vægge. Geometrien på det nye tag lægger sig op ad de sadeltage, der var gennemgående på huse og butikker i den gamle handelsgade,” siger han.
DGNB-certificeret byggeri
Kulturhuset er specielt, fordi det er et såkaldt DGNB-byggeri. Det vil sige, det er certificeret som et bæredygtighedscertificeret byggeprojekt. Der er derfor en række hensyn til for eksempel miljø og socialt ansvar, som man skal leve op til. For Roskilde Kommune, som er bygherre, er det et krav, at byggeprojektet får certificeringen DGNB-sølv, fortæller Jesper Levy.
”Det gennemsyrer hele processen; fra valg af byggematerialer til strømforsyningen til mandskabsvognen. Der skal bruges svanemærket maling, så der ikke kommer skadelige dampe fra bygningen. Selvom det fylder meget, så synes jeg, at det giver god mening. Byggebranchen skal selvfølgelig bidrage til den grønne omstilling. Jeg forventer, at vi får flere af den her type opgaver i fremtiden,” siger han.
Skou Gruppen får hjælp af byggebranches medlemsorganisation Green Building Council til at sikre, at alle kravene bliver overholdt. Der er lige nu mindre end 200 byggerier med en DGNB-certificering i Danmark, og kulturhuset i Viby er blandt de første af sin slags til at blive opført certificeret bæredygtigt.
Kulturhuset bliver lokalområdets samlingspunkt
Det nye kulturhus kommer til at indeholde mange aktiviteter og kulturelle begivenheder. Der kommer café, koncerter, udstillinger, værksted, køkken og medieskole. Der har derfor været stor interesse fra lokalområdet, og projektgruppen har forsøgt at involvere så mange aktører som muligt i processen.
”God dialog er afgørende for os, både fordi vi har den koordinerende rolle i projektgruppen, og fordi vi gerne vil imødekomme brugernes behov. Mange har en mening om kulturhuset, og vi har forsøgt at lytte til de forskellige forslag, siger Jesper Levy. David Bjørnsdall Nielsen supplerer:
”Kulturhuset skal bruges af mennesker og skabe liv i området. Vi har derfor arbejdet ud fra tanken om, at bygningen skal være funktionel og gennemsigtig. Facerne er åbne, så forbipasserende kan kigge ind og se på aktiviteterne. Hver eneste borger i Viby og omegn skal føle sig velkommen,” siger han.