Badeværelser, altaner og efterisolerede facader er nogle af de forbedringer Skou Gruppen udfører for Frederiksberg Borgerforening på Tårnborgvej. Beboerne har tidligere skulle bade i brusekabiner i køkkenet, men kan nu se frem til at flytte tilbage til helt nye badeværelser og nyde solen på nye altaner. Og så er lejlighederne blevet mere energivenlige.
Siden sommeren 2019 har Skou Gruppen været i fuld gang med at udføre renoveringer i den gamle Frederiksbergejendom fra 1902.
”Beboerne er blevet genhuset mens byfornyelsen finder sted, og de kan nu glæde sig til at flytte hjem til store opgraderinger. Alle 20 lejligheder har fået fantastiske badeforhold og store, flotte altaner. Der er ingen tvivl om, at badeværelserne og altanerne vil løfte beboernes livskvalitet betydeligt. Det er helt basale ting som at nyde kaffen på altanen eller bade på et rigtigt badeværelse, der nu bliver muligt,” siger byggeleder hos Skou Gruppen Ole Bille.
Stort potentiale i mange københavnerlejligheder
De nye badeværelser på Tårnborgvej har bad, skab, håndvask, loftspot og gulvfliser. Toilettet er efter beboernes egne ønsker stadig separeret fra badeværelset.
”Beboerforeningen er meget lyttende over for lejernes ønsker. Det var vigtigt for dem at bevare toilettet for sig selv og tilbygge et separat badeværelse. Vi har derfor udført badeværelserne ved den oprindelige flugtvej, hvor de gamle køkkentrapper var,” siger Yvonne Schack Barding, rådgivende ingeniør hos Aktuel ByggeRådgivning af 1980 ApS.
Som man kender det fra mange ældre lejligheder i København, var ejendommens badefaciliteter før byfornyelsen begrænset til en brusekabine i køkkenet. Brusekabinerne var opført i fadebure, der i gamle dage blev brugt til at opbevare fødevarer i. Nu huser fadebursarealerne i stedet lejlighedernes installationer.
”Hele humlen ved byfornyelsen har været at få godkendelse af brandmyndighederne til at lave en ny flugtvej. Hvis ikke vi havde fået en godkendelse, kunne projektet ikke lade sig gøre. Vi har i stedet etableret et sprinkleranlæg i ejendommens hovedtrappeopgang, som derfor officielt fungerer som både indgang og flugtvej,” siger Ole Bille og fortsætter:
”Det er første gang, at vi hos Skou Gruppen udfører byfornyelse, hvor badeværelserne er centrale i projektet. Ideen med at sprinkle hovedtrapperne og nedlægge bagtrappen er rigtig godt fundet på, og resultatet er en forskønnelse i sig selv. Denne løsning kan også bruges i andre københavnerlejligheder, hvor beboerne bader i en bruseniche midt i deres køkken. Jeg tror, at dette projekt bliver meget trendsættende.”
Beboerne sparer varmeudgifter
Det er ikke kun trivsel og livskvalitet, som byfornyelsen bidrager til. Ejendommen er blevet pudset og efterisoleret på gavlen og baggårdsfacaden, hvilket gør at beboerne fremover kan spare penge på deres varmeregninger.
”Noget af det bedste ved projektet er, at vi med efterisoleringen og med etableringen af nye vandrør, radiatorer og elinstallationer har formået at rykke en så gammel ejendom fra energimærke E til C. Med sådan en energimærkning kan beboerne spare varmeudgifter,” siger Ole Bille.
”Efterisoleringen af facaden mod baggården gør en stor forskel. Beboerne i hver enkelt lejlighed vil opleve, at det føles som at sidde med en jakke på indenfor. Og så er det positivt, at vi har fået lov til at efterisolere frem for at etablere solceller på taget. Det klæder ikke den gamle, unikke ejendom særlig godt,” siger Yvonne Schack Barding.
Bygningens unikke særpræg bevares
Den store arkitektoniske udfordring har været at bevare bygningens ydre særpræg og udsmykninger.
”Gårdfacaden består af unikke linjer, hak og symmetrier, som vi har bibeholdt efter fugningen. Mange gårdfacader er monotone og kedelige, men ved at etablere altanerne, har vi formået at gøre facaden mere livlig. Altanerne har vi givet en galvaniseret overfladebehandling og valgt ikke at lakere dem, da det passer bedre til den oprindelige arkitektur,” siger Yvonne Schack Barding.
Ejendommens tag var meget slidt og er derfor blevet erstattet med helt nyt tag, der stadig passer til bygningens oprindelige udtryk.
”Tagets skorstene havde nogle rigtig fine detaljer, som naturligvis også er blevet bevaret. Jeg synes, at vi i samarbejde med meget dygtige håndværkere har gennemført en modernisering, hvor beboerne stadig vil kunne se bygningens gamle særpræg, som om ingenting var sket. Det kendetegner netop den gode byfornyelse,” siger Yvonne Schack Barding.