Bæredygtige løsninger i Uddannelsescenter Bispebjerg

Hydraulisk kalkmørtel, CLT-træ og genbrugstegl er nogle af de materialevalg, der skal skabe et mere bæredygtigt byggeri i historiske omgivelser.

Et kvarter med fredede bygninger stiller store krav til opførelsen af det nye Uddannelsescenter Bispebjerg – en opgave, Skou Gruppen løser i totalentreprise.

Det 2.450 kvadratmeter store Uddannelsescenter Bispebjerg bygges i et område med det fredede Bispebjerg Hospital som nærmeste nabo. Med en beliggenhed i et historisk område er det ekstra vigtigt at finde løsninger, som er i tråd med omgivelserne.

Derfor har Skou Gruppen i samarbejde med BBP Arkitekter og rådgivende ingeniør Dominia både kigget mod mere bæredygtige løsninger og alternativ byggeteknik for at skabe et inspirerende miljø for den fremtidige læring og forskning.

”Det gamle Bispebjerg Hospital er opført i en epoke, der var præget af Bedre Byggeskik. Og det er faktisk samme byggeskik, hvad angår murværket, vi er gået tilbage til i opførelsen af Uddannelsescenter Bispebjerg. Arkitektonisk skal den nye bygning spille de andre bygninger gode, sådan som vi kender det fra et orkester, hvor helheden er det vigtigste. Det kræver, at det nye medlem af ensemblet også skal kende den gamle melodi, så der kan opstå en harmoni måske med en twist” siger arkitekt Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter.

”Alle parter er indstillede på at samarbejde om den grønne dagsorden, og Skou Gruppen er åben for nye tiltag. De har stor erfaring med mere bæredygtigt byggeri, så der er valgt mere bæredygtige løsninger, hvor det var muligt,” tilføjer han.

Trækonstruktion, genbrugstegl og kalkmørtel

Byggeteknikken medvirker også til CO2-besparelser i byggeriet. Uddannelsescentrets skelet opføres i CLT-træ (Cross Laminated Timber), som Skou Gruppen allerede fra tidligere projekter har erfaring med. For at byggeriet hænger sammen med de historiske omgivelser, opfører man en skalmur i røde mursten uden om træskelettet.

De røde mursten er genbrugssten fra den nedrevne kirkemur fra Bispebjerg Kirkegård, og murstenene stammer endda fra det samme teglværk som dem, der er benyttet til det gamle Bispebjerg Hospital. Desuden kommer murerne til at anvende en hydraulisk kalkmørtel, som er den traditionelle mørtel uden cement, hvilket også betyder, at murstenene kan genbruges endnu engang ude i fremtiden.

”Det bliver et specielt og meget flot hus med et flot mønstret murværk og med mange detaljer som svaleredekasser, indflyvningshuller til mursejlere langs det ene tagskæg plus runde og buede vinduer. Det bliver et meget flot byggeri. Jeg er heldig, at jeg får lov til at stå i spidsen for projektet,” siger Allan Wissing, projektleder for Skou Gruppen.

Bæredygtige mål opjusteret

Skou Gruppen har tilsluttet byggeriet til den frivillige bæredygtighedsklasse, hvor man forpligter sig til at bygge med maksimalt 8 kg CO2 per m2, altså noget lavere end bygningsreglementets krav på 12 kg CO2 per m2.

Oprindeligt var målet at bruge 380 tons mindre CO2 end i et tilsvarende betonbyggeri. Målet er dog øget til 500 tons mindre CO2 undervejs i planlægningen ved fortsat at lede efter bæredygtige løsninger.

Et af de steder, hvor uddannelsesbygningens CO2-forbrug er blevet reduceret, er i tagkonstruktionen.  Undervejs fandt projektgruppen ud af, at der kunne spares yderligere CO2 ved at sænke sternhøjden med 2 meter og i stedet for et fladt tag at konstruere et saddeltag med gitterspær, hvor der er et største spænd og dermed et mindre forbrug af materialer.

Varm og farverig indretning

Trækonstruktionen kommer til at gå igen i uddannelsescentrets indretning, hvor der er synlige træribbe i loftet, og trækonstruktionen er synlig på væggene.

”Med det store spænd på dækkene har det været udfordrende at få statikken til at gå op, men det er lykkedes at finde en løsning med det hidtil største trædæk i Danmark, der får et spænd på 11,5 meter,” forklarer Allan Wissing.

Bygningen er indrettet med et samlende atrium i midten med adgang til et auditorium og en dagligstue – det vil sige et opholdsrum med blandt andet kantine og cafémiljø. Som en del af indretningen har farvekunstner Malene Bach sammensat farverne, og bygningens indre får et varmt og farverigt udtryk som en kontrast til det kliniske hospitalsmiljø.

16.000 tons jord er fjernet

Udgravning til parkeringskælder begyndte i juni 2023, og der er blevet fjernet 16.000 tons jord. Nu er arbejdet med at etablere beton, tæppedræn og kloakering gået i gang, og til november 2023 kommer elementer til konstruktion af parkeringskælderen.

Skou Gruppen vil have to-tre bygge- og projektledere samt 8-10 tømrere beskæftiget i egenproduktionen på projektet. Uddannelsescentret forventes at være klar til indflytning i begyndelsen af 2025.

Visualisering: BBP Arkitekter

Visualisering af det nye Uddannelsescenter Bispebjerg set fra syd. Det 2.450 kvadratmeter store uddannelsescenter udformes i tråd med de omgivende historiske bygninger – med bl.a. hydraulisk kalkmørtel, CLT-træ og genbrugstegl. Visualiseringen kan frit benyttes ved omtale af projektet. Kredit til BBP Arkitekter.

Visualisering af det nye Uddannelsescenter Bispebjerg set fra syd. Det 2.450 kvadratmeter store uddannelsescenter udformes i tråd med de omgivende historiske bygninger – med bl.a. hydraulisk kalkmørtel, CLT-træ og genbrugstegl. Visualiseringen kan frit benyttes ved omtale af projektet. Kredit til BBP Arkitekter.

Visualisering af det nye Uddannelsescenter Bispebjerg set fra oven(forrest). Det 2.450 kvadratmeter store uddannelsescenter bygges af Skou Gruppen i et område med det fredede Bispebjerg Hospital som nærmeste nabo. Visualiseringen kan frit benyttes ved omtale af projektet. Kredit til BBP Arkitekter.

Visualisering af det nye Uddannelsescenter Bispebjerg set fra oven(forrest). Det 2.450 kvadratmeter store uddannelsescenter bygges af Skou Gruppen i et område med det fredede Bispebjerg Hospital som nærmeste nabo. Visualiseringen kan frit benyttes ved omtale af projektet. Kredit til BBP Arkitekter.

Aktuelt

Helstegt pattegris, sol og sommerstemning i Holbæk

De 12 nye og topmoderne lejligheder på Labæk er afleveret efter en gennemgribende modernisering og energirenovering. Nu er arbejdet på Byg33’s boligejendom på Borchsvej så langt, at man også kan…
22. maj 2024

Tømrer med sans for detaljen i 50 år

Svend Erik Jespersen er tømrer hos GRM Trapper/Skou Gruppen og noget af en kulturbærer. Nu har han været 50 år i samme job. Et alsidigt arbejde, hvor man kommer godt…
08. maj 2024

Modernisering af 251 boliger for Glostrup Boligselskab

Skou Gruppen skal renovere, energioptimere, ombygge og udbygge Glostrup Boligselskabs afdeling 33, Birke-/Bøgeskoven. Over de kommende godt to år skal 248 almene boliger renoveres og moderniseres, mens der skal etableres…
26. april 2024

Nu moderniseres de almene boliger i Stationsparken 1

Kommer man forbi Arbejdernes Boligselskabs afdeling 1 i Gladsaxe her i foråret 2024, vil man bemærke, at en af foreningens otte boligblokke er grundigt indpakket i stilladser og presenning. Den…
17. april 2024

Skou Gruppen udklækker fem nye tømrere

I marts 2024 modtog fem lærlinge fra Skou Gruppen deres svendebrev. Tre af disse nyudlærte tømrersvende fandt deres læreplads og vej ind i byggebranchen gennem venner og familie. For eksempel…
Skal vi arbejde sammen? Bliv kontaktet

Martin Skou Heidemann

Adm. direktør, Partner

ms@skougruppen.dk +45 28 35 80 15

Jesper Egund

Teknisk direktør, Partner

je@skougruppen.dk +45 28 35 80 16

Freddy Hansen

Tilbudschef, Partner

fh@skougruppen.dk +45 28 35 80 62

Alexander Hermansen

Tømrermester, Partner

ah@skougruppen.dk +45 41 38 31 58

Jesper Nicolaisen

Salgschef, Partner

jni@skougruppen.dk +45 28 96 00 02

Allan Wissing

Projektchef, Partner

awn@skougruppen.dk +45 20 68 18 90

Jesper Rasmussen

Bestyrelsesformand, Partner

jr@skougruppen.dk +45 27 20 18 18

Udfyld formularen og bliv kontaktet