Under renoveringen af Tranehaven er der foreløbigt ikke registreret én eneste arbejdsulykke. Alle parters gode indsats for at undgå ulykkerne blev fejret på byggepladsen af Skou Gruppens håndværkere, byggeledelse og bygherre.
Byggebranchen er en af de brancher, hvor der registreres mange arbejdsulykker. Trods mange års fokus på sikkerhed på byggepladserne er kurven over registrerede arbejdsulykker ikke faldet. Men på Tranehavens byggeplads har der ikke været arbejdsulykker i de 200 dage, hvor byggepladsen har været fyldt med håndværkere, der renoverer dele af bebyggelsens 15 boligblokke. Det blev fejret den 22. maj 2018 af håndværkere, byggeledelse og bygherren Bo-Vest.
”Der skal ikke så meget til, før der sker en ulykke på en byggeplads, hvor der er mange mennesker og et højt aktivitetsniveau. Det kan fx være en håndværker, der snubler over en lægte, nogen har glemt at fjerne. Derfor er vi meget tilfredse med, at den ekstra indsats, vi og vores underentreprenører har gjort for, at folk husker at efterleve sikkerhedskravene, betaler sig,” siger Claus Søndergaard, byggeleder hos Skou Gruppen.
Arbejdsulykker forebygges gennem samarbejde
Skou Gruppen varetager renoveringen af Tranehaven i hovedentreprise med Vilhelm Lauritzen Arkitekter som totalrådgiver og Kullegaard Arkitekter samt Orbicon Rådgivende Ingeniører som underrådgivere.
Orbicon varetager rollen som arbejdsmiljøkoordinator på byggepladsen. De foretager ugentlige sikkerhedsrunderinger på byggepladsen og står i spidsen for sikkerhedsmøderne sammen med Claus Søndergaard. På sikkerhedsmøderne deltager byggeledelsen og byggesagens håndværkere.
”I denne byggesag har vi meget fokus på oprydning og personlige værnemidler for at forebygge ulykker. Når vi laver runderinger, giver vi os god tid til at tale med håndværkerne om, hvad de ser af sikkerhedsmæssige udfordringer, så vi kan tage hånd om tingene i opløbet,” forklarer arbejdsmiljøkoordinator ved Orbicon, Andreas Rasmussen, som er på byggepladsen en gang om ugen.
Han fortsætter:
”Generelt har alle været gode til at samarbejde, haft overskud til at hjælpe hinanden og har handlet på de ting, vi har fremhævet på sikkerhedsmøderne, såsom at huske at rydde op efter sig selv. Det tror jeg, er nogle af årsagerne til, at vi endnu ikke har haft en arbejdsulykke.”
Arbejdsmiljø og sikkerhed i fokus fra projektets start
Andreas Rasmussen forklarer, at en bygherre også spiller en afgørende rolle, når arbejdsulykker skal undgås. Allerede fra projekteringsfasen bør arbejdsmiljø og sikkerhed tænkes ind i byggeriet.
”Bo-Vest har en meget klar holdning til, og et højt niveau for, hvordan sikkerhed skal håndteres. Og hvis ulykker skal forebygges, skal høj sikkerhed også være en prioritet fra bygherres side,” siger Andreas Rasmussen.
Med fejringen af de 200 dage uden arbejdsulykker ønsker bygherre også at anerkende håndværkernes og byggeledelsens gode indsats for at forebygge ulykker.
”Selvom hver og én arbejder med en kort deadline og har meget arbejde at nå, har alle været med til at sikre et godt arbejdsmiljø. Det skal fortsat holdes i hævd. Gennem dette lille arrangement vil vi markere, at vi anerkender deres indsats og håber, at det vil motivere til at fortsætte det gode arbejde med at forebygge ulykkerne ved at overholde de forskellige sikkerhedsforanstaltninger,” siger Yasir Malik, projektleder ved Bo-Vest.